Aud frecvent în discuțiile cu pacienții că sunt nemulțumiti cu privire la unele aspecte importante ale relației lor, însă pun un accent puternic pe "știu ca nu sunt satisfăcut/ă, însă văd ce potențial are el/ea în relație, chiar dacă nu-l pune în valoare". Este important să ne uităm mai mult la dovezile din realitate: cum se comporta, cum vorbește, cât ține cont de noi, cât respectă din ce promite, etc. Și mai puțin pe cum ne imaginăm că persoana ar face toate aceste lucruri datorită potențialului ei.
Rămânem deci uneori în relații datorită iluziei că persoana de lângă noi își va pune în valoare adevăratul potențial și trăim cu speranța schimbării dinamicii relației. Însă dacă acest potențial nu este propus de celălalt partener, cel mai probabil nu se va reflecta în realitate.
Putem avea relații satisfăcătoare în imaginație (de cum ne imaginăm că ar fi dacă potențialul ar fi pus în valoare) sau putem alege astfel încât să avem relații calitative în viața reală.
Pentru a-ți evalua relația, poți simplu să te întrebi: Ai rămâne cu partenerul tău dacă ai ști sigur că în 10 ani de acum înainte nu se va schimba nimic? Nu ne referim aici la dezvoltarea naturală prin care trecem toți datorită experiențelor, ci mai degrabă ne referim la atitudinile, valorile, obiceiurile care ar rămâne la fel. Daca asta s-ar întâmpla, ai rămâne cu el/ea?
În cazul în care te afli în această situație, poți observa că spui următoarele lucruri: ”E destul de rece cu mine, însă este așa datorită copilăriei lui grele, dar știu că dragostea mea îl poate vindeca”, ”Nu vrea să aibă copii, dar când va vedea ce fericiți suntem, își va schimba perspectiva”.
! Pentru a evita consecințele de mai sus, este esențial să fii capabil/ă să vezi realitatea din fața ta și să te bazezi pe ea atunci când iei decizii. Analizează cum te tratează partenerul tău, cum vorbește cu tine, cum comunică cu tine și ce atitudine adoptă atunci când apare un conflict.